Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Άρθρα & Μελέτες»Εξωτικά Φρούτα: έντονο χρώμα, γεύση αλλά και υγεία

Εξωτικά Φρούτα: έντονο χρώμα, γεύση αλλά και υγεία

Τα περισσότερα από τα εξωτικά φρούτα έχουν έντονο χρώμα, ωραία γεύση αλλά το καλύτερο από όλα είναι ότι περιέχουν πολύτιμα συστατικά οφέλιμα για την υγεία. Παρακάτω θα αναλυθούν γνωστά εξωτικά φρούτα που αυτή την εποχή είναι πιο διαδεδομένα, αφού η διάθεση μας είναι πιο καλοκαιρινή.

Ο Ανανάς:

Ο ανανάς προκύπτει από ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Βρομελιοειδών (Bromeliaceae) και ευδοκιμεί στα τροπικά κλίματα αλλά καλλιεργείται και σε θερμοκήπια. Ο καρπός  του, ο αρωματικός και γευστικός ανανάς είναι πλούσιος σε Βιταμίνη C αλλά και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Η Βιταμίνη C παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βέβαια στο εκχύλισμα του ανανά βρίσκεται ένα μίγμα ουσιών που ονομάζεται Βρομελίνη. Άρθρο ανασκόπησης με τις δράσεις της βρομελίνης καταλήγει ότι μπορεί να εμφανίσει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιθρομβοτική δράση, αλλά και να βοηθήσει την επούλωση πληγών (Maurer HR. Cell Mol Life Sci. 2001).

Το Μάνγκο:

Το μάνγκο είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, ενώ το λουλούδι του χρησιμοποιείται πολύ σε κάποιους πολιτισμούς και συνήθως αποτελεί βασικό λουλούδι για τους γάμους. Το μάνγκο έχει μία υπέροχη γλυκιά γεύση, ενώ περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, φυτοχημικών ουσιών και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C  και η Α βρίσκονται σε μεγάλη περικετικότητα αλλά και ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης έχει καταγραφεί ότι το εκχύλισμα του μπορεί να παρουσιάσει αντιβιοτική δράση.

Τα Passion Fruit:

Τα Passion Fruit ή φρούτα του δάσους ή μαρακούγια, παράγονται από το φυτό  Passiflora edulis που μεγαλώνει σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Παραγουάη. Τα φρούτα του πάθους περιέχουν βιταμίνη Α, C, σίδηρο αλλά και φυτικές ίνες. Εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, η κατανάλωση του χυμού τους συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η Μπανάνα:

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πολύ διαδεδομένο αλλά και για κάποιους παρεξηγημένο εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες. Η μπανάνα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, διαλυτών ινών, ενώ περιέχει επίσης σε μικρότερα ποσά βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο.

Η Καρύδα

Η καρύδα είναι πολύ γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες στην επιδερμίδα και γενικά στην ομορφιά. Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη διατροφική της αξία. Η καρύδα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β5, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Η Παπάγια

Η ώριμη παπάγια αποκτά ένα πορτοκαλί με κόκκινο χρώμα και  έχει γλυκιά γεύση. Όπως και άλλα φρούτα που ανήκουν στα εξωτικά φρούτα είναι πλούσια στα καροτενοειδή, σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και σημαντικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως το λυκοπένιο και τις πολυφαινόλες.  

Άρα τα εξωτικά φρούτα μπορούν άνετα να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μπορείτε να συνδυάσετε τις ευεργετικές ιδιότητες όλων αυτών των εξωτικών φρούτων, αφού μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες σε συμπλήρωμα διατροφής. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως, προσφέρετε στον οργανισμό σας όλες τις παραπάνω βιταμίνες.

Βιβλιογραφία
www.wikipedia.com
www.usda.com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή