Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Άρθρα & Μελέτες»Κόκκινο σταφύλι - Ένα σπουδαίο φρούτο!

Κόκκινο σταφύλι - Ένα σπουδαίο φρούτο!

Τα κόκκινα σταφύλια αποτελούν αναμφισβήτητα ένα είδος φρούτου με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ αλλά και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο (USDA nutrient database).

Η κατανάλωση χυμού σταφυλιών έχει συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις στη νόσο Αλτσχάιμερ, στην υπέρταση, στη λειτουργία της καρδιάς, των αιμοπεταλίων και στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου.

Επίσης αποτελέσματα μελέτης από την ερευνητική ομάδα Castilla P et al (Am. J. Clin. Nutr. 2006;84:252–262), συνδέουν την κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού κόκκινων σταφυλιών με υπολιπιδαιμική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε υγιείς εθελοντές.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό όμως των κόκκινων σταφυλιών και αυτό στο οποίο πιθανώς οφείλεται η ευεργετική τους δράση σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι περιέχουν φαινολικές ουσίες που ανήκουν στα φλαβονοειδή όπως οι φλαβόλες, οι ανθοκυανίνες αλλά και τη ρεσβερατρόλη που ανήκει στα στιλβένια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χυμός των σταφυλιών αλλά και η φλούδα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κυρίως σε ρεσβερατρόλη, με περιεκτικότητα κατά μέσο όρο 50-100 mg/g σταφυλιού (Lutz M et al. J Food Sci. 2011 Sep;76(7):C1088-93. Li X, et al. J Agric Food Chem. 2006 54 (23): 8804–8811).

Η ρεσβερατρόλη παράγεται από τα φυτά για την ίδια την προστασία τους από εξωτερικούς παράγοντες. Η ρεσβερατρόλη, που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, έχει φανεί ότι αναστέλλει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης, πορεία που αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για τη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών. Επίσης, τελευταίο άρθρο ανασκόπησης των Borriello A et al, προτείνει ότι η ρεσβερατρόλη παίζει ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη διαφοροποίηση, την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) και τη φλεγμονή.

Αποτελέσματα από μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι, εμπλέκεται σε  χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος, το μεταβολικό σύνδρομο και οι νευρολογικές παθήσεις, ασκώντας θετική επίδραση.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση χυμού κόκκινων σταφυλιών μπορεί να συμπληρώσει ευχάριστα την υποχρεωτική πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, συνήθεια που κρίνεται απαραίτητη για μία ισορροπημένη διατροφή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή