Είστε εδώ:Κεντρική»Θέματα»Διατροφή»Συμβουλές Υγείας»Πρωτεΐνες και Τρίτη Ηλικία

Πρωτεΐνες και Τρίτη Ηλικία

Μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα για τη χρήση και την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης τα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες και για τους ηλικιωμένους.  Η εμφάνιση της συνολικής αδυναμίας (frailty) είναι όταν τα άτομα βιώνουν συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, κούραση, ανορεξία και απώλεια σωματικού βάρους. Τα παραπάνω μπορεί να οφείλονται σε υπάρχουσα καχεξία ή σαρκοπενία. Προβλήματα που συνήθως οφείλονται στην απώλεια μυϊκής μάζας, της μυϊκής λειτουργικότητας αλλά και στη μειωμένη μυϊκή δύναμη.

Το πρόβλημα της σαρκοπενίας επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του ατόμου, αφού δρα αρνητικά στη κινητική λειτουργικότητα. Ενώ μπορεί να αυξήσει τη πιθανότητα νοσηλείας σε νοσοκομείο αλλά και τη θνησιμότητα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απλή: επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών πλούσιων σε απαραίτητα αμινοξέα. Οι συστάσεις προτείνουν 1.0-1.5 γραμμάριο/κιλό σωματικού βάρους/ημέρα και 20 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά γεύμα.

Μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει πολύ στο πρόβλημα της σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Στην αγορά θα βρείτε πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης. Προτιμήστε αυτά που συνδυάζουν τη φυτική και τη ζωική πρωτεΐνη (πρωτεΐνη σόγιας, αυγού, γάλακτος, καζεΐνη), έχουν υψηλό χημικό σκορ, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου και περιέχουν συστατικά που βοηθούν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών (βιταμίνη Β6, μαγνήσιο).

Artaza-Artabe I et al. Maturitas. 2016 Apr 14. pii: S0378-5122(16)30081-0.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή