Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και των καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) ταυτοποιεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Τα κριτήρια αυτά είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπεργλυκαιμία, τα χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας σε χοληστερόλη (HDL-C) και τα αυξημένα τριγλυκερίδια (TG).

Απαραίτητες βιταμίνες για ενέργεια και ευεξία

Σαρακοστή για τους περισσότερους σημαίνει περίοδος νηστείας. Νηστεία δε σημαίνει ασιτία. Θερμιδικά, η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν φαίνεται να έχει διαφορές με τη διατροφή σε περίοδο μη νηστείας. Συνήθως παρατηρείται αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων και μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών, αποτέλεσμα που είναι λογικό αφού αποφεύγονται τα ζωικά προϊόντα.

 

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων.

Ποιες βιταμίνες παίζουν ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας;

Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο γνωστές υδατοδιαλυτές βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που κρατά τα σκήπτρα και στον τομέα της αντιγήρανσης. Ωστόσο, νέες μελέτες φέρνουν στο φως και άλλα πλεονεκτήματα...

Νεότερα δεδομένα για την βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D τα τελευταία χρόνια μελετάται ιδιαίτερα αφού πέρα από τις σημαντικές τις δράσεις ως λιποδιαλυτή βιταμίνη φαίνεται να επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει την βιταμίνη D ως προ-ορμόνη, αφού έχει καταγραφεί από μελετητές της ότι επιδρά με γονίδια, αλλά και σε σοβαρές παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος αλλά και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Καλοκαίρι και προστασία της επιδερμίδας

Το καλοκαίρι είναι εδώ… και οι εξορμήσεις στις παραλίες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας σας! Όμως την περίοδο αυτή θα πρέπει να ενισχύσετε και να προστατέψετε ακόμα καλύτερα την υγεία της επιδερμίδας σας. Εκτός από την εξωτερική χρήση των απαραίτητων προϊόντων ομορφιάς και αντηλιακών, θα πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή σας με συγκεκριμένα συστατικά. Και αυτό γιατί η επικράτηση του οξειδωτικού στρες ...

Βιταμίνη Β6 – η πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 (αλλιώς γνωστή ως πυριδοξίνη) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β που είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στο σώμα. Το γεγονός ότι είναι υδατοδιαλυτή σημαίνει πως δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες στο σώμα, αλλά...

 

Βιταμίνη Ε: πώς βοηθάει την υγεία μας και τι προκαλεί η έλλειψή της;

Γνωρίζουμε ονομαστικά όλες τις βιταμίνες, ενδεχομένως να τις παίρνουμε και ως συμπληρώματα, αλλά και από τις τροφές που καταναλώνουμε, πολλές φορές, όμως, δεν ξέρουμε καν που μπορούν να μας ωφελήσουν. Σήμερα, θα μάθουμε τα πάντα για τη βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε ίσως να μην είναι τόσο «διάσημη» όσο η βιταμίνη C για παράδειγμα, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ...

 

 

Β1, θειαμίνη: Η «ηθική βιταμίνη»

H θειαμίνη ή βιταμίνη Β1 είναι μία από τις ουσίες που πρέπει να έχει το σώμα, προκειμένου να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.

Η θειαμίνη, που είναι γνωστή στην Ευρώπη και ως aneurin, βοηθά το σώμα να δημιουργεί ...

 

Εθνικό ζήτημα και η... βιταμίνη D!

 Είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», γιατί είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεσή της. Και όμως, στην ηλιόλουστη Ελλάδα έχουμε έλλειψη της απαραίτητης για την υγεία των οστών βιταμίνης D! Τι πρέπει να ξέρουμε και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε;

Σελίδα 1 από 2

Κορυφαία θέματα Διατροφής

Κύλιση στην Αρχή